درمان دیابت نوع 2 برای مبتلایان به دیابت نوع 1 نیز مفید است

بر اساس تحقیق کلینیکی کوچک انجام شده در دانشگاه ایالتی نیویورک افراد مبتلا به دیابت نوع  1 با تزریق داروی victoza که برای بیماران دیابتی نوع 2 بکار می رود، کنترل بهتری بر قند خون خود بدست آورده و نیاز به تزریق انسولین کمتری دارند. همچنین در مدت 6 ماه 5/4 کیلو از وزنشان کاسته می شود.

به گفته ی دکتر Dandona کسانیکه به مصرف این دارو به مدت یک سال ادامه داده اند ، بهبود کلی در وضعیت بیماریشان مشاهده می گردد. نوسانات غیر قابل پیش بینی و بدون علت قند خون در این افراد به حداقل می رسد  و کاهش وزن نیز از مزایای مصرف این دارو می باشد.

دکتر Dandona گزارش مطالعات خود را بر روی 14 فرد بالغ مبتلا به دیابت نوع 1 که تحت درمان با انسولین (پمپ انسولین ) و تزریق روزانه یک دوز victoza به مدت یک هفته یا 24 هفته  بودند را در کنفرانس سالانه ی غدد درون ریز در بوستون ارایه کرد.

اندازه گیری مداوم قند خون نشان می دهد که بیمارانی که تحت کنترل دقیق با تزریق انسولین هستند  هنوز دارای نوسانات قند خون می باشند. در حالیکه افزودن victoza به درمان با انسولین این نوسانات بدون علت و غیر قابل پیش بینی را حذف می کند. بعد از یک هفته ، متوسط قند خون ناشتا و قند خون هفتگی 15درصد کمتر از قبل گزارش شده است.

در هنگام درمان با victoza بیماران نیاز به دوز کمتری انسولین دارند. مقدار دوز مورد نیاز در زمان صرف غذا تا 7 واحد (30درصد) کاهش می یابد و نیاز روزانه ی این افراد به انسولین تا هشت واحد (32درصد) کاهش می یابد.

در بیمارانی که این درمان را به مدت 24 هفته (6 ماه) ادامه داده اند مقدار نیاز به انسولین باز هم کاهش بیشتری نشان می دهد و حدود 10 پوند (5/4 کیلوگرم) از وزنشان نیز کاسته شده است . به نظر می رسد این کاهش وزن با کاهش اشتها و کاهش مصرف مواد غذایی مرتبط است . از سوی دیگر نتیجه ی آزمایش هموگلوبین A1C آنها از 5/6 درصد به وضعیت بهتری یعنی 1/6 درصد می رسد.

دکتر Dandona می گوید: برخی از بیماران این درمان را تا یک سال ادامه داده اند و نتایج همچنان عالی است وتآثیر این دارو همانند شروع درمان ادامه دارد.

چرا داروی victoza می تواند به مبتلایان به دیابت نوع یک کمک کند؟

Victoza از گروه دارویی GLP-1 receptor agonist می باشد . این دارو به صورت یک دوز تزریقی روزانه به بیمار داده می شود . نوع دیگر این دارو که Byetta نام دارد و توسط FDA تایید شده است دوبار در روز تزریق می شود.

آگونیست رسپتور GLP-1 در حقیقت رفتار پپتید GLP-1 طبیعی را در بدن بیمار تقلید می کند. پپتید GLP-1 بعد از خوردن غذا از روده ترشح می شود و سبب افزایش ترشح انسولین از پانکراس در زمان بالا بودن قند خون می گردد. از سوی دیگر سبب کند شدن جذب مولکولهای قندی از روده می گردد. این ماده سبب کاهش مقدار گلوکاگون (هورمونی که مخالف انسولین عمل می کند) می شود. داروی victoza و Byetta از پیشرفت بیماری دیابت نوع 2 جلوگیری می کنند . قبل از این بر روی بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 آزمایش نشده بودند زیرا افراد مبتلا به این نوع دیابت فاقد سلولهای بتای تولید کننده ی انسولین بودند. اما دکتر  Dandona و همکارانش  این سوال را مطرح کردند که آیا تأثیرات این دارو در کاهش اثرات گلوکاگون می تواند برای افراد مبتلا به دیابت نوع یک موثر باشد؟ یافته های کلینیکی آنها مشخص نمود که کاهش اثر گلوکاگون می تواند فواید زیادی در کنترل بیماری دیابت نوع  1 داشته باشد.

 این سوال مطرح است که آیا داروی Byetta نیز می تواند مانند victoza برای افراد مبتلا به دیابت نوع 1 موثر باشد . دکتر Dandona معتقد است که : اگر چه این دارو هنوز مورد آزمایش قرار نگرفته است اما باید تأثیرات مشابهی همانند victoza بروی افراد مبتلا به دیابت نوع یک داشته باشد.

هیچکدام از دو داروی victoza و Byetta برای افراد مبتلا به دیابت نوع 1 تاییدیه نگرفته اند و این دو دارو تنها می تواند توسط متخصصین غدد با احتیاط و بررسی مکرر بیماران تجویز شود.

ممانعت کننده های GLP-1 با عمل بروی مغز سبب کاهش اشتها می شوند . به علت کاهش وزن، افراد دیابتی نوع یک که لاغر هستند نباید از این دارو ها استفاده کنند. البته 30 درصد از افراد مبتلا به دیابت نوع یک دارای اضافه وزن هستند بنابراین کاهش وزن برای این گروه از بیماران مفید می باشد.

 victoza دارای عوارض جانبی جدی دیگری نیز هست که از جمله مهمترین آنها عبارتند از: درد شکمی ، حالت تهوع و استفراغ. البته این عوارض بعد از یک هفته یا دو بار تزریق از بین می روند. دکتر Dandona می گوید: وجود این عوارض سبب می شود 5 در صد از مبتلایان به دیابت نوع 2 از ادامه ی درمان با این دارو منصرف شوند.

منبع : WebMD Health News